Wat te doen bij Examenstress?

Als ik terugdenk aan mijn tijd op de middelbare school, en de moeilijkheden die ik had tijdens de examenperiodes, denk ik vrij snel aan alle stress voor een examen. Het idee dat dit het laatste gedeelte is van je schoolcarrière, is nogal verontrustend. Al die jaren geleerd voor dit moment, en dankzij een paar toetsen zul je dan geslaagd zijn of juist niet. Als je er zo over nadenkt, kun je het bijna oneerlijk noemen.

Examenstress is geen grapje

Voor de toets, na de toets en zeker tijdens de toets; examenstress is geen grapje en zowel ik als mijn toenmalige vrienden van school, hadden er last van. Je raakt gefrustreerd, kunt je niet concentreren waardoor je slecht leert wat voor nog meer stress zorgt en uiteindelijk is het makkelijk om op te geven omdat je denkt dat je het toch niet haalt. Een beetje tentamenstress is natuurlijk gezond, maar het begint negatief te worden op het moment dat je buikpijn en hoofdpijn hebt, niet kunt slapen en niet kunt eten.

Wat te doen tegen Examenstress?

Gelukkig zijn er manieren om jezelf te helpen in deze situaties om de examenstress te verminderen. Als eerste is het beseffen dat nerveus zijn voor een examenperiode totaal niet raar is; de slimste mensen maken het mee.

Tip 1: Examenplanning maken

Toen ik nog op school zat, dacht ik vaak dat ik in de laatste 3 dagen nog even tot laat op kon blijven en leren, in plaats van op tijd beginnen een een goede schema hebben. Ook niet aan te raden, dat vergroot de examenstress alleen nog meer en bovendien leer je dan ook helemaal niet goed. Zorg ervoor dat je je houd aan je eigen examenplanning zodat je achteraf weet dat je alles gedaan hebt wat je kunt en dat je er genoeg tijd voor hebt genomen. Dit zal je helpen positiever na te denken over hoe je je toets zal doen.

Tip 2: Zorg ervoor dat je alles bij je hebt

Een van de belangrijkste dingen is om tijdens je examen alles bij je te hebben. Meer dan 1 pen meenemen en alle andere benodigdheden voor het vak. Het zou jammer zijn als zoiets kleins je zou kunnen afleiden tijdens je toets.

Tip 3: 5 minuten stoppen om je zenuwen onder controle te houden

Soms kan een toets zo spannend zijn dat je er niks nuttigs op kunt bedenken. Wat ik vroeger deed om mijn zenuwen onder controle te houden is even 5 minuten stoppen, dan zakt je zenuwachtigheid. Dit kan je mogelijk helpen. Ik weet nog dat ik heel zenuwachtig was voor een wiskundetoets en ik veel had geoefend voor een bepaalde opdracht, maar op het moment dat ik de toets aan het maken was herkende ik de vraagstelling niet en dacht ik dat ik dat niet had geleerd waardoor ik snel naar de volgende vraag ging. Als ik toen even een korte pauze had genomen, dan zag ik het waarschijnlijk gelijk en had ik de vraag goed.

Samenvattend

Er zijn veel verschillende redenen om gestrest te raken voor een examen, terwijl het meestal niet nodig is. Zolang je goed leert en gebruik maakt van je tijd, moet je altijd in je achterhoofd houden dat een beetje zenuwen normaal is voor een examen, en dat je het waarschijnlijk goed zal doen.

Tot slot

Heb je zelf veel van examenstress of heb je tips voor andere om er mee om te gaan? Laat het ons weten via onderstaande reactie balk.

Ken je mensen die last hebben van examenstress en kunnen ze deze tips wel gebruiken. Deel het bericht gerust via je favoriete social media kanaal.

Heb jij last van Examenstress en wil je er graag vanaf? Volg dan onze examentraining. We hebben een XX% slagingspercentage

This entry was posted in Examenvoorbereiding. Bookmark the permalink.

Comments are closed.