Bijles of niet?

Ik denk dat elke leerling op een gegeven moment heeft overwogen om bijles te nemen voor een vak -of meerdere vakken-, om zijn onvoldoendes in te halen of om iets beter te begrijpen. Vaak is het dan het initiatief van de ouders; het zoeken naar bijles voor hun kind, die volgens hen hulp nodig heeft. Maar is het eigenlijk ook nuttig om bijles te nemen?

Ik zal spreken uit eigen ervaring. Mijn cijfers voor wiskunde en economie waren niet altijd voldoendes. Zo stond ik voor economie ook gemiddeld een onvoldoende, en voor wiskunde had ik gewoon meer zekerheid nodig tijdens mijn examenjaar. Zogenaamd gedwongen door mijn ouders, moest ik bijles zoeken voor economie en later ook voor wiskunde. Leuk vond ik het niet; niet nodig, vond ik. Maar wat doe je eraan? Uiteindelijk weet je diep van binnen dat het een goed idee is, dus met tegenzin zei ik dat ik het maar deed, voor mijn ouders, zodat ze stopten met zeuren.

Na een paar bijlessen van economie kreeg ik het idee dat ik meer interesse kreeg in het vak. Ik begreep meer, en alles wat ik niet begreep werd mij heel duidelijk één-op-één uitgelegd. Op een gegeven moment schreef ik vragen op tijdens de les om mee te nemen naar mijn economie bijlesleraar. Ik kwam tot de conclusie, dat sommige vakken moeilijker te volgen zijn omdat de leerstijl van een leraar bijvoorbeeld moeilijk te volgen is, of je hebt meer aandacht nodig met opdrachten die een leraar voor de klas niet kan geven. Economie werd makkelijker, en ik moest mijn ouders gelijk geven; bijles was een inderdaad een goed idee!

Wiskunde bijles kreeg ik later pas; eerst kreeg ik het namelijk gewoon van mijn vader. Dat ging nooit goed. We kregen altijd ruzie om kleine dingen en de sfeer was niet prettig. Toen ik wiskunde bijles nam, ging dat heel anders. Je wordt geholpen door een professionele leraar met geduld (belangrijk!) en een gevoel voor uitleg (misschien nog belangrijker!). Uiteindelijk had ik een 7,6 als eindcijfer terwijl daarvoor mijn gemiddelde rond 5,5 lag.

Gebaseerd op eigen ervaring kan ik met overtuiging zeggen dat bijles ervoor kan zorgen dat je cijfers omhoog gaan, als je er zelf ook tijd in investeert. Bijles is meer dan alleen even een uurtje of twee met een vreemde zitten en opdrachten maken. Heb vragen voorbereid en wees duidelijk in wat je niet begrijpt en wat je moet kennen voor school. Op die manier word je geholpen op de manier die jou aanstaat.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.