Hoe ga je om met blijven zitten?

Een jaartje overdoen op de middelbare school is niet iets ongewoons, maar zeker niet gewenst. Het kan komen omdat je een vak nét niet hebt behaald, of meerdere vakken niet hebt behaald. Toen ik was blijven zitten kreeg ik het idee dat al mijn vriendinnen en vrienden verder gingen en ik in mijn eentje was achtergebleven. Het belangrijkste om te weten is, dat je het vooral in je eigen handen hebt, hoe geïsoleerd je je voelt door de situatie. Blijf vooral contact maken met je vrienden die nu een klas hoger zitten, maar maak ook nieuwe vriendschappen binnen je klas. Dat zal alles een stuk makkelijker maken.

Soms komt het voor dat je bepaalde projecten of toetsen niet hoeft te maken, omdat je het jaar daarvoor een goed cijfer hebt gekregen voor dit onderwerp. Dat is een positief puntje, maar vergeet niet dat je alsnog goed moet leren voor alle andere toetsen en projecten. Het is misschien een klein pluspuntje dat je nog kennis hebt van het jaar ervoor, maar waak ervoor dat je niet laks wordt, en te gemakkelijk denkt dat je je alle informatie nog wel herinnert.  Zie het eerder als een extra hulpmiddel om te combineren met het leren om hoge cijfers te halen en niet net-voldoendes.

Misschien is het een goed idee om bijles te volgen voor de vak(ken) waar je voor gezakt bent het jaar ervoor. Met bijles kun je namelijk hulp krijgen bij de stof die je niet begreep en zodra je die kennis hebt opgedaan, is de kans op weer blijven zitten veel kleiner.

Het beste is dus om al je vakken goed te leren zodat je hoge cijfers hebt, en tegelijkertijd extra te leren voor de vakken die te moeilijk waren het jaar ervoor, zodat je zeker weet dat je over gaat met de nieuwe vrienden die je in je nieuwe klas zal maken!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.